In de Tweede Kamer wordt donderdagmiddag de afschaffing van de hondenbelasting besproken. De belasting werd op de agenda gezet via een burgerinitiatief. Een meerderheid van de Kamer zou voor afschaffing zijn.
Hondeneigenaar Gary Yanover haalde 60.000 handtekeningen voor zijn burgerinitiatief op en zette de belasting daarmee op de agenda van de Tweede Kamer. “Een onrechtvaardige belasting is het. Bovendien zijn de verschillen tussen gemeenten groot”, zegt hij tegenover RTL Nieuws.
“Er zijn gemeenten waar je niets betaalt, maar in bijvoorbeeld Groningen betaal je 130 euro”, zegt ook VVD-Kamerlid Daan de Kort.
Jaar lang thuiswerken zorgt voor enorme vraag naar puppy’s
RTL maakte een rondgang langs de partijen in de Tweede Kamer. VVD, SP, PVV, PvdD, JA21, Forum, Groep van Haga, BBB, BIJ1 af van de heffing, maar het CDA wil gemeenten de mogelijkheid niet ontnemen.
De belasting wordt geheven op gemeentelijk niveau, maar niet alle gemeenten hebben daadwerkelijk een belasting op het houden van honden ingesteld. Volgens het CBS vroegen er in 2020 nog 193 van de 352 gemeenten gemeente een hondenbelasting aan baasjes.
Honden zijn door de coronamaatregelen het afgelopen jaar ongekend populair geworden. Nu velen thuiswerken worden er volop puppy’s gekocht, daardoor schiet de prijs van jonge dieren door het dak. Ook asielen hebben veel dieren aan een (nieuw) baasje kunnen helpen.
Hoe de dieren reageren op de versoepelingen blijft nog te bezien. Honden moeten echt wennen aan vaker alleen zijn, als baasjes minder thuis gaan werken.
De hondenbelasting werd in 1446 ingevoerd en is daarmee een van de oudste belastingen in Nederland, zo weet RTL Nieuws. Ooit werd de belasting ingevoerd om hondsdolheid te bestrijden en het aantal zwerfhonden te beperken.