Wetswijzigingen vanaf 1 juli 2021 op een rij


Vanaf vandaag zijn er weer een aantal wijzigingen van kracht. De belangrijkste kort en krachtig op een rij:
 
1.     BTW op bestellingen van buiten de EU; denk hierbij aan de welbekende AliExpress. Goedkope kleding en tassen? Opletten dus vanaf vandaag.
2.     € 0,15 statiegeld op kleine plastic flesjes frisdrank en water; bedoeling is om het plastic afval terug te dringen. Eind 2022 komt er ook statiegeld op blikjes. Ook daarbij gaat het om €0,15 per stuk.
3.     Rente over spaargeld; geld lenen kost geld, alom bekend. Echter vanaf vandaag moet men bij verschillende banken rente betalen als er meer dan een ton op de bankrekening staat. De banken moeten namelijk ook weer rente betalen aan de Europese Centrale Bank voor het geld dat ze daar parkeren.
4.     Geen ongewenste telemarketing meer door verandering Telecommunicatiewet; Het Bel-me-niet-register verdwijnt en wordt vervangen voor een opt-in-systeem. Speciale toestemming om gebeld te worden door verkopers is dan een vereiste, tenzij men al klant is bij het bedrijf in kwestie. 
5.     Geen hoge kortingen meer op alcohol door nieuwe alcoholwet; twee halen, één betalen = passé. De maximale korting mag vanaf vandaag 25% bedragen ten opzichte van gebruikelijk verkoopprijs.
6.     Wegwerpbestek behoort eveneens tot het verleden; ook hier is het de bedoeling om het plastic afval terug te dringen.
7.     Sluiting rookruimtes; in openbare panden en semi-publieke gebouwen zoals zorginstellingen, sportverenigingen en culturele instellingen zijn rookruimtes vanaf vandaag gesloten. Over een half jaar volgen de bedrijfspanden.
8.     Voorlopig geen huurverhoging; de huren van sociale huurwoningen mogen van 1 juli 2021 t/m 30 juni 2022 niet worden verhoogd. Huur in de vrije sector? Dan mag de verhuurder de huur wel verhogen. Het daaraan gekoppelde maximum bedraagt maar 2,4%. Dat is de inflatie plus 1%.
9.     Afrekenen om geld te pinnen; bij ABN Amro bijvoorbeeld moet men vanaf vandaag betalen als je jaarlijks meer dan € 12.000 contanten pint. Bij studenten ligt de grens zelfs op € 6.000,-.
10.  Lichte stijging minimumloon en AOW; de stijging bedraagt 0,96% ten opzichte van het minimumloon dat geldt sinds 1 januari 2021.
11.  Duurdere energierekening; Nog geen slimme meter? Opletten dus; vanaf vandaag geven netbeheerders niet langer een zogenoemd toonfrequentiesignaal door aan die oude energiemeters. Dat is noodzakelijk om te schakelen tussen het dag- en het nachttarief. Oude meters hebben geen ingebouwde klok zoals slimme meters dat wel hebben. Tot slot zal de energierekening hoger uitvallen dit jaar door een stijging van de variabele tarieven.
 
 
Heeft u vragen over deze wijzigingen of andere juridische kwesties, neem dan contact op met Mohr Advocaat.
 
T: 043 -208 60 30
M: mohr@mohradvocaat.nl
W: www.mohradvocaat.nl